Thursday, May 4, 2017

NHO THÂN GỖ

Hồi sáng có thấy một bạn post lên mấy tấm hình của một giống cây lạ làm ai cũng thắc mắc không biết là loại cây gì. Tôi cũng chưa từng thấy qua nên lục lọi trên mạng để biết thêm về một loại cây mới. Cuối cùng thì tìm được tên của nó. Tên của nó là Jabuticaba hay Jaboticaba, còn được gọi là Brazilian Grape tree cho nên tiếng VN gọi là "Nho thân gỗ"


Trái của cây này được làn mứt, làm rượu, thức uống hay thạch.

Bây giờ tìm hiều qua lời giải thích của Wikipedia nhé. (LKH)


NHO THÂN GỖ

Plinia cauliflora (tên khác: Jabuticaba, tên Việt Nam: Nho thân gỗ) là một loài thực vật có hoa trong Họ Đào kim nương. Loài này được (Mart.) Kausel miêu tả khoa học đầu tiên năm 1956

Là loại cây quý hiếm, cây lâu năm, thân gỗ, cao khoảng 6m, đường kính cây khoảng 10–30 cm. Cây có nhiều nhánh và có ngọn hướng lên trên. Hoa nhỏ màu trắng, mọc ở thân cây



Quả có kích thước tương đương với quả mận, mọc chi chít trên thân cây và cành cây. Ban đầu quả có xanh, sau chuyển màu hồng, khi chín thì chuyển dần sang màu tím. Quả có vị nho, nhiều nước và có thể ăn ngay khi vừa hái. Ngoài ra quả cây còn được dùng làm mứt hoặc để lên men làm rượu. Quả cây khô có thể dùng để chữa bệnh hen và tiêu chảy. Trung bình 8-9 năm cây mới cho trái, cây càng già càng cho nhiều trái.


JABUTICABA


Jabuticaba (Portuguese pronunciation: [ʒabutiˈkabɐ or ʒabutʃiˈkabɐ]) (Plinia cauliflora) is the fruit of the the Jabuticabeira tree in the family Myrtaceae native to Minas Gerais and São Paulo states in southeastern Brazil. Related species in the genus Myrciaria, often referred to by the same common name, are native to Brazil, Argentina, Paraguay, Peru and Bolivia. The tree is grown for its purplish-black, white-pulped fruits; they can be eaten raw or be used to make jellies and drinks (plain juice or wine). Other common names include Brazilian Grape Tree, Jaboticaba, Jabotica, Jabuticabeira, Guaperu, Guapuru, Hivapuru, Sabará and Yvapurũ (Guarani).


Tree:

The tree is a slow-growing evergreen. It has salmon-colored leaves when they are young, which turn green as they mature. The tree prefers moist, rich, lightly acidic soil. It is widely adaptable, however, and grows satisfactorily even on alkaline beach-sand type soils, so long as they are tended and irrigated. Its flowers are white and grow directly from its trunk in a cauliflorous habit. In an uncultivated state, the tree may flower and fruit only once or twice a year, but when continuously irrigated it flowers frequently, and fresh fruit can be available year round in tropical regions.


Fruit:

The fruit is a thick-skinned berry and typically measures 3–4 cm in diameter. The fruit resembles that of a slip-skin grape. It has a thick, purple, astringent skin that encases a sweet, white or rosy pink gelatinous flesh. Embedded within the flesh are one to four large seeds, which vary in shape depending on the species. Common in Brazilian markets, jabuticabas are largely eaten fresh; their popularity has been likened to that of grapes in the United States. Fresh fruit may begin to ferment 3 to 4 days after harvest, so they are often used to make jams, tarts, strong wines, and liqueurs. Due to the extremely short shelf-life, fresh jabuticaba fruit is very rare in markets outside of areas of cultivation. Traditionally, an astringent decoction of the sun-dried skins has been used as a treatment for hemoptysis, asthma, diarrhoea, and gargled for chronic inflammation of the tonsils.


Several potent antioxidant and anti-inflammatory anti-cancer compounds have been isolated from the fruit. One that is unique to the fruit is jaboticabin.


In Brazil the fruit of several related species, namely Myrciaria tenella and M. trunciflora, share the same common name. While all jabuticaba species are subtropical and can tolerate mild, brief frosts, some species may be marginally more cold-tolerant. Commercial cultivation of the fruit in the Northern Hemisphere is more restricted by extremely slow growth and the short shelf-life of fruit than by temperature requirements. Grafted plants may bear fruit in 5 years; seed grown trees may take 10 to 20 years to bear fruit, though their slow growth and small size when immature make them popular as bonsai or container ornamental plants in temperate regions. Jabuticabas are fairly adaptable to various kinds of growing conditions, tolerating sand or rich topsoil. They are intolerant of salty soils or salt spray. They are tolerant of mild drought, though fruit production may be reduced, and irrigation will be required in extended or severe droughts

Theo: Wikipedia



No comments: